Icarus Blauwtje

 

Icarus blauwtje – Polyommatus icarus

De bovenkant van de vleugels is bij het mannetje blauw en

bij het vrouwtje bruin.

Sommige vrouwtjes hebben een sterke blauwe bestuiving,

maar er komen ook zuiver bruine vrouwtjes voor.

De franje is niet geblokt maar zuiver wit.

De vlekken op de onderkant van de voor- en de achtervleugel zijn even groot.

Op de onderkant van de voorvleugel bevinden zich twee wortelvlekken,

waarmee deze soort van alle verwante soorten is te onderscheiden.

Vaak is de onderkant van de vleugels bij de vleugelwortel blauw bestoven.

Hij komt voor op allerlei kruidenrijke vegetaties, zoals halfnatuurlijke graslanden,

lage pioniersvegetaties, parken, wegbermen en dijken.

Vliegtijd is van begin mei-begin oktober in twee, soms drie overlappende generaties.

De vlinders voeden zich met nectar van vooral vlinderbloemigen en

vliegen meestal laag boven de vegetatie.

De vlinders brengen de nacht door in groepjes, waarbij zem met de kop

naar beneden in de vegetatie hangen.

De rups is vrijwel het hele jaar door aanwezig.

Jonge rupsen eten het tussenweefsel van het blad; de buitenlaag blijft intact.

Grotere rupsen eten het hele blad.

De soort overwintert als rups in de strooisellaag of laag tegen een stengel van de waardplant.

Diverse vlinderbloemigen; vooral kleine klaver, rolklaver en hopklaver.

De verpopping vindt plaats op de grond

Info: Vlindernet.nl

 


 

Advertenties

11 thoughts on “Icarus Blauwtje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s