Visdief – Sterna hirundo

 

Visdief

Visdieven zijn koloniegewijs broedende vogels van de kust en

visrijke wateren in het binnenland.

Bij voorkeur broeden ze op eilandjes en andere voor grondpredatoren

moeilijk bereikbare plaatsen met een vrijwel kale tot grazige bodem.

Visdieven eten graag kleine rondvis, die meestal duikend bemachtigd wordt.

Visdiefjes waren tot midden twintigste eeuw talrijker dan nu.

Landelijk kwamen in goede jaren bijna 50.000 paren tot broeden.

Bij gebrek aan rondvis schakelen ze over op kleine platvis, garnalen, kikkervisjes etc.

‘Onze’ visdieven overwinteren langs de West-Afrikaanse kust, van Mauritanië tot Nigeria.

Net als bij verschillende andere sterns daalde de aantallen door lozing van

landbouwbestrijdingsmiddelen.

Het dieptepunt was rond 1965 toen bleven slechts 5000 paren over.

Het verbod op de funeste pesticiden zorgde voor een langzaam en gedeeltelijk herstel.

Sinds de eeuwwisseling nestelen er in goede jaren tot 20.000 paartjes in ons land.

Los van incidentele winterwaarnemingen verschijnen Visdiefjes vanaf eind maart.

De meeste voorjaarstrek vindt plaats tussen half april en eind mei.

Vanaf begin juli trekken weer groepen zuidwaarts, wat in augustus krachtig doorzet.

In de loop van september en begin oktober nemen de aantallen snel af.

 

Info: Sovon vogelonderzoek Nederland

 


 

Advertenties

8 thoughts on “Visdief – Sterna hirundo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: