Torenvalk – Falco tinnunculus

 

Een volwassen exemplaar is 30 tot 38 centimeter groot.

Het mannetje heeft een grijsblauwe kop en nek, een roodbruine rug en

vleugels met donkere vlekken.

De staart is blauwachtig grijs en heeft een zwarte eindband.

Het vrouwtje is identiek aan het mannetje, maar heeft een bruine kop en nek,

dwarsbandjes op de rug en vleugels en een bruine staart.

Het voedsel bestaat voornamelijk uit kleine zoogdieren en insecten zoals

muizen en kevers.

Torenvalken zijn in staat urinesporen van muizen te detecteren.

Hierdoor kunnen ze snel de muizen vinden en bejagen.

Ze bouwen zelf geen nest, maar kiezen vaak een oud kraaiennest als nestplaats.

Ook gebruiken ze graag nestkasten waar ze zicht hebben op een open ruimte

waar ze kunnen speuren naar voedsel.

Het legsel bestaat uit vier tot negen witte, rode of geelgrijze eieren.

Ht hele jaar door komen torenvalken in een groot deel van Europa voor,

waaronder Nederland en België.

In Scandinavië en Noord-Rusland zijn de dieren alleen in de zomer aan te treffen.

Ze komen voor op allerlei plaatsen, weilanden, bosranden maar ook in steden.

 

 

Advertenties

9 thoughts on “Torenvalk – Falco tinnunculus

  1. Maandag op de terugweg naar huis zagen we een hele ‘familie’ op lijn langs de rijksweg hangen/bidden.
    Mooie foto Frans, ik moet mijn eerste torenvalk nog vastleggen….. Gr Jan W

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s